Vaddisznószűz medvehagymás kucsmagomba mártással

vaddisznoszuz medvehagyma
• 1 pár vaddisznó szűz
• só, vegyes bors
• vaj a sütéshez
a mártáshoz:
• 30 dkg kucsmagomba• 1 csokor medvehagyma
• 1 dl főzőtejszín
• 1 dl száraz fehérbor
• 1 csapott ek finomliszt
• 5 dkg vaj
• só, fehérbors
a burgonyafánkhoz:
• 90 dkg burgonya
• 20 dkg liszt
• 2 tojás
• só, bors
• 1 negyed db reszelt szerecsendió
• 20 dkg zsemlemorzsa
• olaj a sütéshez

A megtisztított, lehártyázott vaddisznószüzet 2,5-3 cm vastagságú érmékre vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és a felhevített serpenyőben, kevés vajon oldalanként 3-3 percig sütjük. Ha készen vannak a vaddisznó medálok, szedjük ki őket a serpenyőből és egy előmelegített tányéron, lefedve pihentessük őket 8-10 percig. Amíg a húsok pihennek, elkészíthetjük az egyszerű, de nagyszerű gombamártást is az alábbi módon. A hússütő serpenyőben maradt zsiradékot szórjuk meg egy kanál finomliszttel és gyakori keverés mellett kissé pirítsuk meg, mintha rántást készítenénk. Ezután öntsük fel a száraz fehérborral, és keverjük simára egy kézi habverő segítségével, miközben hozzáadjuk a tejszínt is. Ha simára kevertük a mártást, hozzáadjuk a rusztikusan felvágott kucsmagombát és a vajat is, majd fűszerezzük sóval és egy késhegynyi fehérborssal. Szükség esetén kevés vízzel, vagy tejjel lazíthatunk még a mártás állagán, ha túlzottan sűrű maradna a gomba beleforgatását követően is. A mártást 2-3 percnél tovább ne forraljuk a gombával, mivel az hajlamos teljesen szétfőni. A durvára aprított medvehagymát akkor forgassuk bele a mártásba, ha már levettük a tűzhelyről.

A köretként szervírozott burgonyakroketthez, 90 dkg héjában főtt burgonyát törjünk át, majd hagyjuk kézmelegre kihülni. Ezután keverjük össze a többi hozzávalóval, majd formázzunk belőle kis kolbászkákat, amiket rögtön forgassunk zsemlemorzsába és süssük ki forró olajban.

Borajánló:
Száraz fehér borok illenek hozzá például L. Simon Borászat Zöldikéje

Forrás: www.boresvad.hu