Szarvashúsos lasagneszarvashúsoslasagne


Hozzávalók:

• 1,5 kg szarvashús darálva
• 1 kg lasagne tészta
• 1 kg paradicsom(passzírozott dobozos)
• 30dkg sajt
• 20 dkg vaj
• 10dkg liszt
• 1 liter tej
• 1 fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 db kisebb sárgarépa
• 1 kis darab zeller
• olívaolaj
• oregánó
• bazsalikom
• só
• őrölt bors
• 1 dl jó minőségű száraz vörösbor

Lasagne újra gondolva, vadász módra! Aki szeretni a hagyományos bolognai ragus lasagnát, ezt imádni fogja!

Szarvashúsos ragú készítése:
Olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát, zellert, sárgarépát megdinsztelem a vége felé adom hozzá a zúzott fokhagymát, majd rárakom a húst és lepirítom.
Fűszerezem sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal ízlés szerint. Amikor a hús már átpirult, hozzá adom az vörösbort, majd párolom vele legalább 5 percig és utána adom csak hozzá a paradicsomot. Hogy elvegyem a paradicsom savasságát adok hozzá annyi cukrot, hogy ne legyen tolakodóan savanyú, de édes se legye a ragú. Ezt a ragut, lassú tűzön hagyom főni, a hústól függően fél-háromnegyed órát, attól függ milyen idős a hús. Közben még egyszer érdemes megkóstolni, hogy megfelelő-e a fűszerezés és ízlés szerint pótolni, ha kell még bele fűszer. Túl nem kell főzni a ragút, mivel még a sütőben is eltölt 30-40 percet.

Besamel mártás:
A vajat felolvasztom, hozzá adom a lisztet, kevergetem.(mint a rántást) Csipetnyi só és őröltbors mehet bele, hogy ne legyen ízetlen. Ügyelni kell, hogy ne égjen/piruljon nagyon a liszt, közben adagolni kezdem hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve hagyjuk besűrűsödni.(szobahőmérsékletű legyen a tej). Sem a híg, sem a sűrű besamel nem jó, kettő között legyen valahol az állaga, egyszóval jól terülő legyen, amikor építjük a lasagnát. Végére hagyjunk 1-2 dl tejet, ha nagyon behúz, azzal tudjuk hígítani.

Lasagne összeállítása:
A tészta lehet házi frissen gyúrt, bolti száraz, bolti friss is. Magas fém tepsibe, hőálló üvegtálban is elkészíthető. A tepsibe egy réteg besamel mártással kezdünk. Erre jön az első sor tészta, majd az első sor ragú, majd ismét tészta és besamel, majd ismét ragú és így tovább a legvégén tésztával zárjuk. A tészta sorra szórjuk a lereszelt sajtot és erre öntjük a megmaradt besamelt. Összesen 4 réteg tészta közé 3 réteg ragú kerül. A jó minőségű sajt lehet bármilyen ízlés szerint, lényeg, hogy bírja a sütést.
Az így összeállított lasagnet 30-40 percre 180 celsius fokra előmelegített sütőbe helyezzük sülni.
Szép piros és ropogós legyen a teteje, ne égjen meg ügyelni kell rá, ha már sütöttél a sütődben menni fog.
Miután megsült 10 percig állni kell hagyni, hogy fellehessen vágni. Lapáttal alányúlva szépen lehet tálalni.
A megadott mennyiségek nekem egy 30x40 cm tepsiben férnek csak el, ami legalább 8-10 adag étel. Ennél a receptnél a hozzávalók mennyiségét a tepsi méretéhez(is) kell igazítanod.
Számos lasagne recept szól úgy, hogy kend ki a tepsit vastagon/vékonyan vajjal. Ezt ne tedd, ha nem szeretnéd, hogy zsírréteg ússzon a lasagnádon, amikor elkészül. A 20 dkg vaj, az olívaolaj a raguban és sajtból kisülő zsiradék (ha igazi a sajt van benne) bőven elég, ahhoz, hogy a lasagne ne ragadjon le! Ami zsiradékot pluszban beleraknánk, az mind a lasagne tetején lenne a végén!

Forrás: https://www.magyarvadasz.hu